A kishte karakter diktatorial qeveria e Fan Nolit?

Pas grushtit të shtetit të qershorit 1924, më 16 qershor 1924 u formua qeveria e Fan Nolit. Kryeministri u përzgjodh me short.

Në lojë ishin edhe dy figura të tjera, ish-kryeministra. Regjenti i vetëm i mbetur, Sotir Peci, e priti me shumë pakënaqësi zgjedhjen e Fan Nolit. Ai parashikoi se “ky këmbëters do të na shpjerë të gjithëve në mjerim”.

Qeveria zotohej të bënte çarmatimin e përgjithshëm, të dënonte “shkaktarët e vëllavrasjes”, të sillte qetësinë në vend, të lartësonte autoritetin e shtetit, të çrrënjoste feudalizmin, të reformonte administratën, të riorganizonte pushtetin vendor, të baraspeshonte buxhetin me kursime të forta, të ndërronte sistemin e taksave, të përmirësonte gjendjen e bujkut, të lehtësonte hyrjen e kapitalit të huaj, të lartësonte prestigjin e shtetit shqiptar, të garantonte pavarësinë e sistemit gjyqësor duke përfshirë edhe një reformë në të, të rregullonte komunikacionin e vendit, të organizonte degën e shëndetësisë, atë të arsimit si dhe të kishte marrëdhënie miqësore me të gjitha shtetet e sidomos me fqinjët.

Qeveria nuk e fshihte karakterin diktatorial të saj, por nuk kishte mjetet e duhura ta realizonte këtë. Ajo nisi procese politike të kundërshtarëve politikë të saj. Ata që nuk mundi t’i arrestonte, i shpalli në listën bashkëlidhur.

, Teleshkronja Post
, Teleshkronja Post