Gjykata e OKB-së rrit dënimet e zyrtarëve të sigurimit shtetëror serb, Stanishiqit dhe Simatoviqit

Mekanizmi Ndërkombëtar për Tribunalet Kriminale në Hagë ka rritur dënimet e shpallura për ish-shefin e Sigurimit Shtetëror Serb, Jovica Stanišiq, dhe zëvendës të tij Franko Simatoviç, në 15 vjet burg për secilin prej tyre, duke refuzuar ankesat e tyre kundër dënimeve të tyre.

Vendimi, i fundit që u shpall nga gjykata e OKB-së në rastet e krimeve të luftës jugosllave, tha se dy serbet ishin fajtorë për pjesëmarrje në një ndërmarrje kriminale të përbashkët për të hequr me forcë dhe përgjithmonë banorët që nuk i përkisinin nacionalitetit serb (kroat, boshnjak dhe nacionalitete tjera) jashtë territoreve të Kroacisë dhe Bosnjës dhe Hercegovinës, dhe kanë pasur përgjegjësi për vrasje, deportim, veprime jo njerëzore dhe përsekutim.

Gjykata tha në një deklaratë se gjyqtarët “gjetën se Stanišiq dhe Simatoviç ishin përgjegjës si pjesëmarrës në një bashkësi kriminale të përbashkët për krime të kryera nga forcat serbe në vitin 1992 në Bosnjë dhe Hercegovinë, në Bijeljinë, Zvornikun, Bosanski Samac, Derventën dhe Sanski Most, dhe për krime të kryera në vitin 1995 në Trnovo dhe Sanski Most”.

“Ata u dënuan gjithashtu për një vrasje të kryer në Malet e Daljit në Kroaci në qershor 1992,” thuhet në deklaratë.

Në vendimin fillestar në vitin 2021, dhoma e gjyqit i lironte ata nga pjesëmarrja në një bashkësi kriminale të përbashkët e drejtuar nga ish-presidenti i Serbisë, Slobodan Miloševiq. Të dy ishin figura kyçe në aparatin e sigurisë të regjimit të Miloševiqit.

Vendimi fillestar vetëm i dënonte ata për ndihmën dhe mbështetjen ndaj Njësisë së Veprimit të Veçantë të Shërbimit të Sigurisë Shtetëror, një forcë policore të armatosur e njohur si Beretat e Kuqe, që kryenin krime në zonën e Bosanskog Samac në Bosnjë dhe i dënonte me 12 vjet burg.

Gjyqtarja Graciela Gatti Santana tha se Shërbimi i Sigurisë Shtetërore Serbe po shpërndante shuma të konsiderueshme të parave dhe që Stanišiq dhe Simatoviç ishin përgjegjës për ato pagesa për njësinë e njohur si Tigri i Arkanit.

Vendimi po konsiderohet si i rëndësishëm për të vendosur se Serbia luajti një rol të drejtpërdrejtë në konfliktet e Bosnjës dhe Kroacisë pavarësisht mohimeve nga zyrtarët e Serbisë, shkrua TeleshkronjaPost.

Prokurori kryesor Serge Brammertz iu tha mediave jashtë gjykatës pas kësaj se pjesa më e rëndësishme e vendimit është se ajo vendosi se ndërmarrja kriminale e përbashkët gjatë luftës, në të cilën ishin përfshirë zyrtarët serbë, përfshinte pjesë të mëdha të Bosnjës dhe Hercegovinës dhe Kroacisë.

“Kjo dëshmon se ky nuk ishte një luftë civile, por një konflikt ndërkombëtar në të cilin udhëheqja politike e vendeve fqinje luajti një rol të rëndësishëm,” tha Brammertz.

Procesi gjyqësor mbyll një proces gjyqësor të dy dekadave, rasti i krimeve të luftës më i gjatë në luftërat jugosllave, që filloi kur u akuzuan në vitin 2003./ TeleshkronjaPost.com