KFOR-i po përforcohet në veri të Kosovës: Shqetësimet e Edita Tahirit për dobësimin e sovranitetit

KFOR-i është duke u përforcuar në veri të Kosovës pas zhvillimeve të fundit, siç u bë e ditur ardhja e trupave turke në kuadër të NATO-s. Këto lajme i ka parë me shqetësim sh-kryenegociatorja e Republikës së Kosovës, Edita Tahiri.

Ky njoftim bën që Tahiri të shprehë shqetësimin e saj për dobësimin e sovranitetit të Kosovës në këtë rajon. Ajo fajëson menaxhimin e dobët nga qeveria e kryeministrit Albin Kurti për këtë situatë alarmante, njofton Teleshkronja Post.

Për Tahirin, përforcimi i trupave të KFOR-it në veri tregon se qeveria aktualisht nuk ka kontroll mbi territorin e Kosovës. Në vend që të konsolidohet sovraniteti i Kosovës dhe të sigurohet kontrolli i plotë mbi kufijtë e saj, Tahiri beson se po ndodh e kundërta

Sipas Tahirit, qeveria Kurti ka përgjegjësi të mëdha për këtë situatë. Ajo e akuzon qeverinë për një menaxhim të dobët, që nuk ka arritur të koordinojë veprimet e nevojshme për të ruajtur sovranitetin e vendit në veri. Tahiri gjithashtu shpreh keqardhjen për faktin që Kosova nuk është konsultuar dhe nuk ka marrë pjesë në vendimet përforcimi të trupave të KFOR-it.

Meqënëse sovraniteti është një nga themelet kryesore të shtetit, dobësimi i tij është çështje shqetësuese për çdo vend. Në rastin e Kosovës, ky dobësim i sovranitetit në veri ndikon në perspektivën e përgjithshme të vendit në arenën ndërkombëtare. Tahiri vë në dukje se pa ruajtjen e sovranitetit të plotë, Kosova është e rrezikuar për të humbur integritetin territorial dhe pavarësinë e saj.

Tahiri nuk është e vetmja zë që ka shprehur shqetësimin për situatën aktuale në veri të Kosovës. Shumë politikanë dhe analistë kanë theksuar nevojën për t’u marrë me seriozitet këtë problem dhe për të zbatuar masa të nevojshme për të mbrojtur sovranitetin dhe sigurinë e vendit.

Ata kërkojnë nga qeveria të angazhohet më shumë në menaxhimin e kësaj situate dhe të kërkojë dialogun me palët e interesuara për të gjetur zgjidhje të qëndrueshme dhe afatgjata.

Në fund, është e rëndësishme që qeveria e Kosovës të kuptojë seriozitetin e situatës dhe të ndërmerret me vendosmëri për të konsoliduar sovranitetin e vendit në veri. Është e domosdoshme të koordinohen veprime të qeverisë dhe të bëhen përpjekje të përbashkëta me KFOR-in për të rikthyer kontrollin e plotë mbi territorin dhe për të garantuar integritetin territorial të Kosovës.

Vetëm nëpërmjet një qeverisje të fuqishme dhe efektive, Kosova do të mund të mbrojë sovranitetin e saj dhe të sigurojë zhvillimin dhe përparimin e vendit në të ardhmen. / TeleshkronjaPost.com