Komunikatë nga policia: Po qarkullojnë grupe kriminale të armatosura e të maskuara

Policia e Kosovës ka publikuar një komunikatë për media më 29 maj 2023, ku thekson detyrën dhe përkushtimin e tyre të vazhdueshëm në ruajtjen e rendit dhe sigurisë publike.

Ata vënë theksin në zbatimin e ligjit në mënyrë profesionale, efektive dhe efikase, duke ofruar siguri për të gjithë qytetarët pa dallim. Në komunat veriore të Leposaviqit, Zubin Potokut dhe Zveqanit, Policia e Kosovës vazhdon të angazhohet për mbarëvajtjen e protestave dhe sigurinë e pjesëmarrësve, raporton Teleshkronja Post.

Sipas komunikatës, situata në Zveqan është karakterizuar nga protestuesit jo paqësorë që kanë provokuar dhe shkaktuar dhunë. Ata kanë sulmuar zyrtarët policorë, kanë dëmtuar automjetet e tyre dhe kanë vendosur mbishkrime provokuese me simbole serbe e ruse. Gazetarët e mediave të ndryshme gjithashtu kanë pësuar pengesa dhe rrezik, duke i dëmtuar automjetet e tyre. Policia e Kosovës ka ndërmarrë masa për t’u siguruar që ata të jenë në siguri, duke i zhvendosur ata në një zonë më të sigurt.

Në komunat veriore, sirenat dhe alarmet janë lëshuar në vazhdimësi me qëllim që forcat e sigurisë të ri-mobilizohen. Protestuesit në Leposaviq kanë përdorur gjësende të ndryshme dhe mjete piroteknike kundër zyrtarëve dhe mjeteve policore. Policia e Kosovës ka treguar profesionalizëm dhe vetëpërmbajtje, shmangur provokimet dhe kërkuar nga protestuesit të kryejnë protestat në mënyrë paqësore, duke iu kërkuar që të mos sulmojnë zyrtarët e policisë dhe të lirëzonin rrugët për qarkullim. Kërkesa e tillë është bërë edhe nga zyrtarët e KFOR-it, por situata ka vazhduar të jetë tensionuar.

Komunikata tregon se Policia e Kosovës ka bashkëpunuar me KFOR-in për menaxhimin e situatës. KFOR-i është detyruar të veprojë për shkak të rrezikut të jetës së zyrtarëve dhe dëmtimit të automjeteve dhe pronave publike nga dhuna e protestuesve. Protestuesit në Zveqan nuk kanë respektuar urdhrat zyrtare për të larguar, por kanë rezistuar dhe kanë përdorur mjete të ndryshme të dhunshme, përfshirë koktej molotovi, shok bomba dhe armë zjarri.

Si rezultat i dhunës së shfrenuar, disa zyrtarë të KFOR-it janë plagosur dhe deri tani janë arrestuar pesë persona të dyshuar për sulme dhe dhunë ndaj tyre. Po ashtu, vetura zyrtare e Policisë së Kosovës është djegur dhe automjete të tjera janë dëmtuar.

Policia e Kosovës vijon të menaxhojë situatën në bashkëpunim me KFOR-in dhe ka filluar hetimet intensive lidhur me sulmet ndaj mediave, pjesëtarëve të KFOR-it dhe Policisë. Protestat vazhdojnë ende dhe situata mbetet tensionuar, veçanërisht në Zveqan, ku grupet kriminale të armatosura, të veshura në rroba të zeza dhe të maskuara, po shfaqen.

Policia e Kosovës bën thirrje për qetësi ndaj qytetarëve dhe i fton ata të mos bien pre e provokimeve të ndonjë lloji, duke konsideruar rrethanat dhe situatën e tensionuar që grupet kriminale kanë shkaktuar në veri të vendit.

Komunikata e plotë nga Policia e Kosovës: