Rreziku i TikTok dhe pasojat e tij: Shqetësimet e Privatësisë dhe implikimet për sigurinë

TikTok është një aplikacion për ndarjen e videove në rrjetet sociale. Ka disa shqetësime që janë ngritur në lidhje me përdorimin e TikTok nga ana e disa vendeve dhe organizatave.

Një nga shqetësimet kryesore në lidhje me TikTok është se aplikacioni mund të përdoret për të mbledhur dhe ndarë informacione personale të përdoruesve, raporton Teleshkronja Post.

Për shembull, ekspertët kanë treguar se TikTok mund të regjistrojë të dhëna si vendndodhja, numri i telefonit dhe historiku i shfletuesit të përdoruesve.

Kjo mund të shkaktojë një rrezik të sigurisë së informacionit personal dhe mund të përdoret për qëllime të ndryshme, si për shembull, për të zhvilluar reklama të personalizuara ose për të ndjekur dhe monitoruar përdoruesit në internet.

Nëse një vend apo organizatë e huaj ka qasje në të dhënat personale të përdoruesve të TikTok, kjo mund të shkaktojë shqetësime të mëdha për sigurinë kombëtare dhe ndërkombëtare.

Kjo është arsyeja pse disa vende, si SHBA (tek punonjësit qeveritarë) dhe India, kanë ndaluar përdorimin e TikTok në territorin e tyre, gjithashtu edhe shtetet e tjera, ndër to edhe Shqipëria po diskuton ndalimin e tij.

Lexo artikullin: Tik Tok drejt mbylljes në Shqipëri

Nëse një përdorues i TikTok përdor aplikacionin për të publikuar video dhe për të komunikuar me miqtë e tyre në rrjetet sociale, ai duhet të jetë i vetëdijshëm për rrezikun e mundshëm nga përdorimi i këtij aplikacioni dhe të marrë masa të nevojshme për të mbrojtur veten dhe të dhënat e tij personale.

Kjo mund të përfshijë shfrytëzimin e mundësive të përdoruesit për të mbajtur të dhënat e tyre personale private, si dhe për të përdorur një program antivirus për të parandaluar ndonjë sulm të mundshëm nga hakerët apo organizatat qëllimkëqija. / TeleshkronjaPost.com