Zbulimet e Albert Ajnshtajn : Gjeniu që rikrijoi fizikën dhe kuptimin tonë të universit

Albert Ajnshtajni njihet gjerësisht si një ndër shkencëtarët më të ndikshëm të shekullit 20. Lindur në Ulm, Gjermani në vitin 1879, teoritë e tij të relativitetit dhe kontributi i tij në zhvillimin e mekanikës kuantike kanë pasur një ndikim thelbësor në fizikën moderne.

Që në moshën e re, Ajnshtajni tregoi një aftësi të jashtëzakonshme për matematikë dhe fizikë. Ai ishte një student i vetëmësuar që, në moshën 16 vjeç, ishte duke eksploruar tema komplekse në fizikë dhe filozofi. Ai u bë më pas student në Institutin Federal Zviceran të Teknologjisë në Zurik, ku më në fund mori diplomën e tij në fizikë në vitin 1900.

Pas diplomimit, Ajnshtajni luftoi për të gjetur një punë në akademi, por më në fund siguroi një pozicion si zyrtar i patentave në Bern, Zvicër. Ishte gjatë kësaj kohe që ai filloi të zhvillojë ide të tij revolucionare mbi natyrën e hapësirës, kohës dhe gravitetit, njofton TeleshkronjaPost.

Në vitin 1905, Ajnshtajni botoi një seri dokumentesh që do të ndryshojnë kursin e fizikës përgjithmonë. Këto dokumente përfshinin teorinë e tij të relativitetit të veçantë, që përshkruante se si ligjet e fizikës mbeten të njëjta për të gjithë vëzhguesit në lëvizje të rregullt në raport me njëri-tjetrin, si dhe ekuacionin e tij të famshëm, E=mc², që tregonte ekvivalencën e masës dhe energjisë. Fakte rreth Ajnshtajnit.

Teoritë e Ajnshtajnit sfiduan pikëpamjen e vendosur të fizikës dhe shkaktuan një revolucion në mendësinë shkencore. Puna e tij hapi rrugën për zhvillimin e energjisë bërthamore, ndërsa vëzhgimet e tij në lidhje me natyrën e hapësirës dhe kohës vendosën bazën e kuptimit tonë të universit.

Në vitin 1915, Ajnshtajni botoi teorinë e tij të relativitetit të përgjithshëm, që ofroi një kuptim të ri të gravitetit. Sipas kësaj teorie, graviteti nuk është një forcë që vepron në distancë, por një kurbaturë e hapësirës-kohë / TeleshkronjaPost.com